Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Speerpunt: Voldoende aanbod van kwalitatief, goed onderwijs

Doelstellingen/Acties

Voor alle kinderen is er kwalitatief goed passend onderwijs in hun eigen wijk.

  • De gemeente volgt de resultaten op passend onderwijs actief door in overleg te treden met primair- en voortgezet onderwijs via de Lokale en Regionale Educatieve Agenda en de (kern)overleggen van de samenwerkingsverbanden. Ook neemt de gemeente actief deel aan de Regionale agenda Thuiszitters.

  • De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS), waarin vroeg signalering van thuiszitters centraal staat, wordt gecontinueerd om langdurig verzuim en thuiszitten te voorkomen.

  • Voortzetten van de regionale aanpak binnen Amstelland om het aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen.

  • Voortzetten van de regionale aanpak binnen Amstelland waarin jongeren in een kwetsbare positie (uit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, basisberoepsgericht vmbo of de entreeopleiding) worden gemonitord en (preventief) begeleid in het zetten van de stap naar vervolgonderwijs of een (leer)werkplek.

  • Als er geen kwalitatief goed passend onderwijs aanbod is in hun eigen wijk wordt er voorzien in (bekostiging van) een voorziening leerlingenvervoer.

  • Nadat de verordening Leerlingenvervoer is geactualiseerd wordt gestart met het actualiseren van de beleidsregels Leerlingenvervoer.

Voor alle kinderen zijn er kansen om zich optimaal te ontwikkelen.

  • Samen met scholen en de kinderopvang uitvoering geven aan de Lokale Educatieve Agenda. Afhankelijk van de definitieve invulling van de taakstelling op het activiteitenbudget wordt er gekeken aan welke onderdelen uit het Jaarprogramma Onderwijs nog uitvoering kan worden gegeven in 2024. Eerder werd in het jaarprogramma onderwijs er extra aandacht besteed aan burgerschapsvorming, talentontwikkeling, ouderbetrokkenheid, taal, gezondheid, duurzaamheid en milieu, en sport en cultuur voor de kinderen in het basisonderwijs.

  • Samen met de regiogemeenten binnen Amstelland en het voortgezet onderwijs uitvoering geven aan de de Regionale Educatieve Agenda.

  • Het voorschoolse aanbod voor peuters van ouders zonder recht hebben op kinderopvangtoeslag (KOT) wordt gecontinueerd.

  • Afhankelijk van de beschikbare ambtelijke capaciteit wordt het onderwijskansenbeleid 2020-2023 geactualiseerd.

In samenwerking met de schoolbesturen te komen tot een vernieuwend aanbod van basisonderwijs en eventueel voortgezet onderwijs in de nieuwe wijk 'De Nieuwe Kern'.

  • In het Plan van Nieuwe Scholen dat de gemeenteraad in 2021 heeft vastgesteld, is opgenomen dat twee schoolbesturen (ASKO en Florente) voornemens zijn met ingang van schooljaar 2024 – 2025 te gaan starten met onderwijs in De Nieuwe Kern. Op basis van de huidige planning van de wijk is dat niet mogelijk. De schoolbesturen hebben strikt formeel de mogelijkheid vooruitlopend op een nieuwe school in De Nieuwe Kern (tijdelijke) huisvesting voor een zelfstandige school aan te vragen, ook al zou deze op een andere locatie in de gemeente zijn gevestigd. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk omdat er tot 2026 geen leerlingen zijn die afkomstig zijn uit De Nieuwe Kern. Voor wat betreft het voortgezet onderwijs zullen de samenwerkende schoolbesturen in het kader van het zogenaamde Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (RPO) bezien op welke wijze zij onderwijs willen en kunnen aanbieden in De Nieuwe Kern. Op het moment dat een nieuw RPO wordt ontwikkeld, zal onze gemeente deelnemen aan de gesprekken.

Voor alle doelgroepkinderen van 2-4 jaar is een voorschoolse educatie- (VE) plek beschikbaar.

  • In samenwerking met VE-aanbieders binnen de gemeente wordt het aanbod van 16 uur voorschoolse educatie gedurende (minimaal) 1,5 jaar voor doelgroeppeuters gecontinueerd.

  • Subsidieregeling voorschoolse educatie en peuteropvang 2025 wordt vastgesteld.

  • De doorgaande lijn tussen voor- en vroegschoolse educatie wordt gestimuleerd. De coördinator voor- en vroegschoolse educatie houdt vinger aan de pols middels de daarvoor bestemde kwaliteitsdialoog met de kinderopvang en basisscholen.

Goede, veilige en gezonde schoolgebouwen voor leerlingen en leerkrachten met aandacht voor de samenwerking met kinderopvang.

  • Onderwijsgroep Amstelland, het schoolbestuur van Het Kofschip en de Amstelschool, heeft begin 2023 een aanvraag voor nieuwbouw van beide scholen ingediend. In geval van toekenning van de aanvragen zal Onderwijsgroep Amstelland het kalenderjaar 2024 gebruiken voor de planvoorbereiding. Daadwerkelijke realisatie zou dan niet eerder aan de orde zijn dan vanaf 2025.

Corona en toegenomen (risico op) onderwijsachterstanden

  • Tijdens de coronacrisis heeft het Rijk extra middelen geïnvesteerd in het onderwijs om achterstanden aan te pakken. Niet alleen voor scholen en schoolbesturen, maar ook voor de gemeente geldt dat de extra inzet naar aanleiding van deze steunpakketten doorwerkt in 2024. Daarmee wordt er uitvoering gegeven aan de plannen met betrekking tot het Nationaal Programma Onderwijs en zal de samenwerking met schoolbesturen, scholen, kinderopvang en jeugdzorg op dit vlak voortgezet worden. Hiermee hopen we de onderwijskansen van de jeugd te bevorderen.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf